Mijn partner en ik gaan uit elkaar

Wanneer je uit elkaar gaat, komen er veel zaken op je af. Bijvoorbeeld de beslissing over wat jullie met de woning gaan doen. Die beslissing heeft ook gevolgen voor de hypotheek.

Wanneer je een koopwoning hebt en gaat scheiden, dan brengt dat allerlei vragen met zich mee. De antwoorden daarop zijn niet alleen afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, maar ook van de persoonlijke situatie van jouw ex partner.

Uit elkaar... En dan?

Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beiden salarissen. Als één van jullie bijvoorbeeld in de woning blijft, dan is het belangrijk om te kijken of er voldoende inkomen is om de (nieuwe) hypotheek alleen te betalen. Daarnaast moet de ex-partner uitgekocht worden. Daarvoor moet hoogstwaarschijnlijk de hypotheek aangepast worden, omdat de regels rondom de hypotheekaftrek sinds 1 januari 2013 veranderd zijn. Ook de waarde van de woning speelt daarin een belangrijke rol. Staat de woning onder water of is er overwaarde? Beide gevallen beïnvloeden je hypotheek. Na het aanpassen van de hypotheek moet ook de notariële en de hypotheekakte aangepast worden. Gebeurt dit niet, dan is je ex-partner na de relatiebreuk nog steeds aansprakelijk voor het aflossen van de hypotheek en rente.

Zit jij in een dergelijke situatie en kun je wel wat advies gebruiken? Maak een afspraak met onze adviseurs, we helpen je graag verder.

shutterstock_473089747

Meer weten over de mogelijkheden?

Onze Financieel Adviseurs Jan-Kees de Bruine en Emma Vrolijk vertellen je er graag over!
Jan-Kees en Emma